Over de tuin...

In het Kempense Merksplas ligt een groene parel verscholen. Plantentuin ‘ De Kleine Boerderij’ maakt deel uit van het cultuurhistorisch landschap Rijksweldadigheidskolonie Merksplas, kortweg Merksplas Kolonie. De gebouwen en gronden zijn sinds 1920 in gebruik genomen door de toenmalig opgerichte ‘straftuinbouwschool’ afgestemd op veeteelt, bijen, tuinbouw en boomkwekerij.

In 2007 kreeg de site een nieuwe invulling in lijn met het rijke verleden: een bijzondere collectietuin werd gesticht. Dit is het levenswerk van Jan Oprins, plantenkweker, en het botanisch testament van wijlen Harry van Trier, de gerenommeerde botanist. Ondertussen is het uitgegroeid tot een project waar vele plantenbezielers hun collectie in hebben ondergebracht.

Op het terrein kan je verscheidene uitzonderlijke collecties terugvinden van onder andere hortensia’s, Afrikaanse lelies, magnolia’s, pioenrozen, toverhazelaars, daglelies, bamboes,…

De tuin is in de eerste plaats een demonstratietuin gericht op natuur, educatie en welzijn waar iedereen welkom is om zich te laten inspireren en als ontmoetingsplek. In het tuincafé met -terras kan je nagenieten bij een welverdiende versnapering na een deugddoende wandeling. Ook wie geen bezoekje wil brengen aan de tuin, is er van harte welkom!

 

Bovendien heeft de tuin alles in huis voor een gezellig dagje uit.

Check zeker ook eens hun persoonlijke website voor meer informatie :

102883279_2459727290932535_3369043484689

Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ Merksplas vzw

Ossenweg 1 bus B
2330 Merksplas
België